Symposium 'Dementiezorg in Europa', 8 nov 2013

08-11-2014

150 bezoekers aan het derde symposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg worden aan de hand van een film meegenomen in het onderwerp van deze middag. Hilde Verbeek, Hanneke Beerens en Basema Afram, onderzoekers van de Universiteit Maastricht, laten een tipje van de sluier zien van hun studie ‘RightTimePlaceCare’oftewel op op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats de juiste zorg.

Hoe staat het in Nederland met de ouderenzorg? En in het bijzonder de zorg voor demente ouderen vergeleken bij andere Europese landen? De overgangsperiode van de dementerende oudere in de thuiszorg naar de verpleeghuiszorg? En de belasting van de mantelzorger daarbij? Worden kwaliteitsverschillen in de ouderenzorg ervaren tussen landen? Wat is de beste zorg voor mensen met dementie en op welke plaats, thuis óf in het verpleeghuis?

Op deze en nog meer vragen worden vanmiddag antwoorden gegeven en ervaringen met elkaar uitgewisseld over één bepaald thema in de ouderenzorg. ‘Vandaag horen jullie als eerste de resultaten van de driejarige Europese studie ‘RightTimePlaceCare’, zo opende hoogleraar ouderenzorg en middagvoorzitter Jan Hamers van de Universiteit Maastricht op 8 november jl. het jaarlijkse congres van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg.

 

Bekijk hieronder de presentatie(s). Klik in de kolom rechts om een ander onderdeel te kiezen.
Jo Henssen: 
Stafmedewerkerster Verpleging & Verzorging bij Vivre

Jo Henssen, stafmedewerkerster Verpleging & Verzorging bij Vivre, reageert op de onderzoeksresultaten: ‘Bij Vivre hebben we jaarlijks een terugkerende meting (Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen) waarin kwaliteit van zorg aan de hand van vaste zorgindicatoren getoetst worden bijvoorbeeld decubitus aantallen, toepassing vrijheidsbeperkende maatregelen. Bij het meten van kwaliteit van leven vormt het zorgleefplan een handvat. Registreren doe je niet voor anderen maar voor jezelf. Dan kom je te weten hoe de vlag erbij hangt. Cijfers worden gecontroleerd, er wordt op gestuurd en verbeterdoelen worden vastgesteld. Waar nodig volgen (bij)scholingen. Zo werken we aan het verbeteren van de ouderenzorg.’ Met resultaat, want apetrots vertelt ze het goede nieuws dat Vivre bandenvrij is. Het is van belang om alle hulpverleners rondom het bed gemotiveerd te houden. De jaarlijkse metingen zijn de stok achter de deur en motiveren medewerkers op de werkvloer om de kwaliteit van zorg en leven centraal te blijven stellen.

Hieronder kunt u de gefilmde presentatie bekijken.