Symposium 'Dementiezorg in Europa', 8 nov 2013

08-11-2014

150 bezoekers aan het derde symposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg worden aan de hand van een film meegenomen in het onderwerp van deze middag. Hilde Verbeek, Hanneke Beerens en Basema Afram, onderzoekers van de Universiteit Maastricht, laten een tipje van de sluier zien van hun studie ‘RightTimePlaceCare’oftewel op op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats de juiste zorg.

Hoe staat het in Nederland met de ouderenzorg? En in het bijzonder de zorg voor demente ouderen vergeleken bij andere Europese landen? De overgangsperiode van de dementerende oudere in de thuiszorg naar de verpleeghuiszorg? En de belasting van de mantelzorger daarbij? Worden kwaliteitsverschillen in de ouderenzorg ervaren tussen landen? Wat is de beste zorg voor mensen met dementie en op welke plaats, thuis óf in het verpleeghuis?

Op deze en nog meer vragen worden vanmiddag antwoorden gegeven en ervaringen met elkaar uitgewisseld over één bepaald thema in de ouderenzorg. ‘Vandaag horen jullie als eerste de resultaten van de driejarige Europese studie ‘RightTimePlaceCare’, zo opende hoogleraar ouderenzorg en middagvoorzitter Jan Hamers van de Universiteit Maastricht op 8 november jl. het jaarlijkse congres van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg.

 

Bekijk hieronder de presentatie(s). Klik in de kolom rechts om een ander onderdeel te kiezen.
Josie Grooten: 
Zorgconsulent MeanderGroep Zuid-Limburg

Josie Grooten, zorgconsulent MeanderGroep Zuid-Limburg, geeft haar oordeel over de resultaten van het onderzoek: ‘Vanuit de praktijk zie ik de zorgbelasting van de mantelzorger als de meest belangrijke reden voor opname in een verpleeghuis. Vaak heeft dat te maken met een schuldgevoel of een belofte die de mantelzorger maakte. Een ander treffend punt is dat de opname context-specifiek is en op individueel niveau gekeken wordt wat nodig is aan zorg. Bij de zorgafhankelijkheid zie ik dat de onplanbare zorg vaak meespeelt om uiteindelijk bij ons te komen wonen. Bij de gedragsproblemen heb ik ervaren dat dit vaak tot crisissituaties kan leiden, met als gevolg een gedwongen opname. De geringe mate van belasting van de mantelzorger vind ik een verrassend resultaat. Focus op de zorg voor mantelzorg is een belangrijk thema. Kijk vanuit de individuele thuissituatie hoe je daarom heen een netwerk kunt bouwen. Ook wil ik vermelden dat de zorg voor de dementerende oudere beter kan plaatsvinden wanneer de communicatie tussen de aangewezen zorgpersoon en de andere betrokkenen beter op elkaar afgestemd worden’.

Hieronder kunt u de gefilmde presentatie bekijken.