Symposium 'Dementiezorg in Europa', 8 nov 2013

08-11-2014

150 bezoekers aan het derde symposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg worden aan de hand van een film meegenomen in het onderwerp van deze middag. Hilde Verbeek, Hanneke Beerens en Basema Afram, onderzoekers van de Universiteit Maastricht, laten een tipje van de sluier zien van hun studie ‘RightTimePlaceCare’oftewel op op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats de juiste zorg.

Hoe staat het in Nederland met de ouderenzorg? En in het bijzonder de zorg voor demente ouderen vergeleken bij andere Europese landen? De overgangsperiode van de dementerende oudere in de thuiszorg naar de verpleeghuiszorg? En de belasting van de mantelzorger daarbij? Worden kwaliteitsverschillen in de ouderenzorg ervaren tussen landen? Wat is de beste zorg voor mensen met dementie en op welke plaats, thuis óf in het verpleeghuis?

Op deze en nog meer vragen worden vanmiddag antwoorden gegeven en ervaringen met elkaar uitgewisseld over één bepaald thema in de ouderenzorg. ‘Vandaag horen jullie als eerste de resultaten van de driejarige Europese studie ‘RightTimePlaceCare’, zo opende hoogleraar ouderenzorg en middagvoorzitter Jan Hamers van de Universiteit Maastricht op 8 november jl. het jaarlijkse congres van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg.

 

Bekijk hieronder de presentatie(s). Klik in de kolom rechts om een ander onderdeel te kiezen.
dr. Hilde Verbeek, MeanderGroep Zuid-Limburg / UM: 
Hoe ziet dementiezorg er in Europa uit?

Tussen landen bestaan grote verschillen in dementiezorg

Sinds 2010 is Dr. Hilde Verbeek namens de Universiteit Maastricht mede projectcoördinator van de grootschalige studie RightTimePlaceCare. Een onderzoek onder ruim 2.000 oudere dementerenden en hun mantelzorgers dat plaats vond in acht Europese landen: Nederland, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Spanje en Zweden. De deelnemers woonden of nog net thuis of waren onlangs opgenomen in een verpleeghuis. ‘Het doel van het onderzoek is om best-practice strategieën in de overgang van thuiszorg naar verpleeghuiszorg voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers te ontwikkelen. Verzorgenden en verpleegkundigen onder ons hebben meegewerkt aan de gegevensverzameling. Met interviews, gestandaardiseerde vragenlijsten en open vragen aan mantelzorgers zijn de gegevens de afgelopen jaren verzameld’ meldt Hilde Verbeek. De universitair docent Verbeek is één dag per week gedetacheerd bij MeanderGroep Zuid-Limburg. In haar inleiding illustreert ze aan de hand van cijfers dat dementie in Nederland én wereldwijd het belangrijkste probleem in langdurige zorg is en een dure ziekte is. Ondanks dat vele landen worstelen met eenzelfde probleem worden er andere accenten in de oplossingen gelegd. Uit het onderzoek zal blijken dat er grote verschillen zijn tussen landen. Bijvoorbeeld door de financiering van de zorg of de beschikbaarheid van mantelzorgers en (culturele) normen rondom verantwoordelijkheid voor zorg. In haar verhaal schetst ze een aantal achtergronden die van invloed zijn op de resultaten van het onderzoek.

Hieronder kunt u de gefilmde presentatie bekijken.