Symposium 'Dementiezorg in Europa', 8 nov 2013

08-11-2014

150 bezoekers aan het derde symposium van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg worden aan de hand van een film meegenomen in het onderwerp van deze middag. Hilde Verbeek, Hanneke Beerens en Basema Afram, onderzoekers van de Universiteit Maastricht, laten een tipje van de sluier zien van hun studie ‘RightTimePlaceCare’oftewel op op het juiste moment, de juiste zorg op de juiste plaats de juiste zorg.

Hoe staat het in Nederland met de ouderenzorg? En in het bijzonder de zorg voor demente ouderen vergeleken bij andere Europese landen? De overgangsperiode van de dementerende oudere in de thuiszorg naar de verpleeghuiszorg? En de belasting van de mantelzorger daarbij? Worden kwaliteitsverschillen in de ouderenzorg ervaren tussen landen? Wat is de beste zorg voor mensen met dementie en op welke plaats, thuis óf in het verpleeghuis?

Op deze en nog meer vragen worden vanmiddag antwoorden gegeven en ervaringen met elkaar uitgewisseld over één bepaald thema in de ouderenzorg. ‘Vandaag horen jullie als eerste de resultaten van de driejarige Europese studie ‘RightTimePlaceCare’, zo opende hoogleraar ouderenzorg en middagvoorzitter Jan Hamers van de Universiteit Maastricht op 8 november jl. het jaarlijkse congres van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg.

 

Bekijk hieronder de presentatie(s). Klik in de kolom rechts om een ander onderdeel te kiezen.
Dr. Erik van Rossum: 
UM / Zuyd HS / Sevagram

Op zoek gaan naar creatieve onderwijsvormen die aansluiten bij de praktijk

Onderwijs en dementiezorg levert boeiende discussies op. Erik van Rossum, Zuyd Hogeschool/UM/Sevagram, grijpt een tweetal voorbeelden uit de groepsdiscussies.

‘Op alle niveaus zou meer aan scholing moeten plaatsvinden’ zo luidt een stelling van een groep. Scholing moet dichter op de werkvloer plaatsvinden, coaches on the job en reflectie wordt genoemd. Een ander aandachtspunt in de scholing rondom dementiezorg is dat hulpverleners (in de 2e, 1e lijn) in bepaalde stadia elkaar beter weten te vinden en leren met elkaar te verbinden en dat er aandacht komt voor mantelzorg.