Succesvolle proefschriftverdediging Verpleeg(t)huis; Eigen regie bewoner centraal

1 December 2020

Op vrijdag 4 december verdedigde Linda Hoek haar proefschrift 'Change begins with choice. Supporting the autonomy of nursing home residents with dementia through partnership.' met succes.

De belangrijkste bevindingen uit het proefschrift:

 • Eigen regie van verpleeghuisbewoners met dementie kan op
  verschillende manieren ondersteund worden door zorgverleners,
  naasten en de omgeving
 • Samenwerking en partnerschap tussen naasten en zorgverleners
  ontstaat niet zomaar, daar is een actieve aanpak voor nodig
 • Het verpleeg(t)huis partnerschap programma lijkt veelbelovend te zijn in het structureel faciliteren van samenwerking tussen
  naasten en zorgverleners

 

Het proefschrift komt voort uit het onderzoek Verpleeg(t)huis: Eigen regie bewoner centraal. De doelstelling van dit onderzoeksproject is het dagelijks leven van bewoners in het verpleeghuis te verbeteren, waarbij de eigen regie van de bewoner met dementie centraal staat. Het streven is dat de bewoner en naaste(n) de eigen leefstijl zo veel mogelijk voort kunnen zetten binnen het verpleeghuis.

Omdat mensen met dementie vaak afhankelijk worden van de hulp van anderen, is het erg belangrijk om naar hun wensen en behoeften te luisteren, te kijken naar mogelijkheden en hen te benaderen als elk ander individueel persoon. De rol van familie en andere naasten is daarbij cruciaal. Binnen dit project willen we de rol en betrokkenheid van familie en andere naasten in de zorg vergroten, zodat zij een volwaardige partner in de zorg worden.

De verdeding van het proefschrift vond plaats 4 december 12.00 uur.

Lees hier het proefschrift 'Change begins with choice. Supporting the autonomy of nursing home residents with dementia through partnership.'

Voor de bijbehorende factsheet, klik hier