Math Gulpers (MeanderGroep) winnaar wetenschapsprijs

3 September 2014

De Anna Reynvaan Wetenschapsprijs voor de beste wetenschappelijke publicatie door een verpleegkundige, is toegekend aan Math Gulpers. Hij is directeur bij de MeanderGroep Zuid-Limburg en was promovendus bij de Universiteit Maastricht. Gulpers schreef een artikel over de effecten van een programma om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen, waaronder de onrustband, te beperken.

Math Gulpers: “De 'Zweedse band moet verboden worden!'. Het terugdringen van Zweedse banden lukt alleen als de raad van bestuur het vastbinden verbiedt. Dat blijkt uit het EXBELT onderzoek”.

Math Gulpers kreeg de prijs uitgereikt tijdens de jaarlijkse Anna Reynvaanlezing. Volgens het juryrapport laat dit onderzoek zien dat op het gebied van de behandeling van psychogeriatrische patiënten nog aanzienlijke verbeteringen mogelijk zijn. Gulpers bedacht een programma met alternatieven om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen bij geriatrische patiënten te beperken. Dit zogenoemde EXBELT programma leidde tot een vermindering van 65 procent van het gebruik van de band. Ook ging het gebruik van alternatieve beperkende maatregelen omlaag. De aanpak van Gulpers en zijn collega's van de Universiteit van Maastricht heeft brede navolging gekregen in Nederland. Zie EXBELT.