Elkaar inspireren om de ouderenzorg vorm te geven

12 June 2019

Zes onderzoekers en zorgverleners vanuit DZNE (Deutsches Zentrum für Neurodegenerative Erkrankungen; German Center for Neurodegenerative Diseases), van de Witten/Herdecke universiteit brachten een bezoek aan de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL). Zij zijn geïnteresseerd om het model van de AWO-ZL over te nemen in Duitsland, waar zij een samenwerking hebben met twee regionale partners.

Omdat onze ‘werkplaats’ zich niet bevindt op het Duboisdomein 30 te Maastricht, maar bij alle partners binnen de AWO-ZL, kon een bezoek aan één van hen natuurlijk niet uitblijven. 23 mei 10.00 uur ’s ochtends, de koffie/thee en vlaai staan al klaar bij locatie Op den Toren van Cicero Zorggroep. Ingrid Lahaye en Majel Delvoux, beide verpleegkundigen bij Cicero, samen met AWO-ZL linking pins en post doc onderzoekers dr. Theresa Thoma en dr. Bram de Boer ontvingen het bezoek uit Duitsland.

Lahaye: “Wij zijn trots op wat we doen en wat we bereikt hebben de afgelopen jaren. Als pionier in zorg land hebben we lang vooropgelopen als het gaat om innovatieve verpleegoproepsystemen. Met name omdat wij alles aanvliegen vanuit de zorg en niet vanuit de techniek. Techniek moet altijd ondersteunend zijn en de cliënt moet centraal staan. Dat is ons de afgelopen jaar goed gelukt en dan word je vanzelf gepassioneerd en bevlogen in je werk en dat wil je graag delen en laten zien. De bezoekers waren onder de indruk over de inrichting en onze werkwijze. Duitsland lijkt wat degelijker, maar dat was mijn idee na het bezoek en de gesprekken en wil dus niet zeggen dat dat klopt.” Aldus Ingrid Lahaye, verpleegkundig projectmedewerker en 29 jaar werkzaam bij Cicero zorggroep en haar voorgangers. Van origine verpleegkundige maar de laatste 5 jaar vooral bezig om zorgtechnologie binnen de locaties van Cicero te implementeren.

Bram en Theresa namen de bezoekers mee in de belangrijke rol van de linking pin binnen de AWO-ZL: “Wij hebben de gasten met veel plezier ontvangen en hen kort iets verteld over de AWO-ZL maar vooral over onze rol als linking pin en wetenschappelijke onderzoeker. We hebben verteld wat deze duo-baan inhoudt, en toegelicht dat wij op zoek gaan naar verbindingen tussen de praktijk, onderwijs, en onderzoek. Dit hebben we gedaan aan de hand van een voorbeeldproject ‘Anders meten’, waar naast Cicero, alle andere partners ook aan meewerken.”

Lahaye: “De meerwaarde van wetenschappelijk onderzoek in de ouderenzorg is kennis delen en niet allemaal met hetzelfde bezig zijn. In plaats van te concurreren, ondersteun je elkaar. En daarmee inspireer je elkaar om de ouderenzorg beter in te richten.”