“De ouderenzorg is veel dynamischer dan ik van tevoren had kunnen bedenken.”

15 October 2020

Deze zomer studeerde Joyce Lochs af als 1 van de eerste 9 deelnemers aan de opleiding HBO-Verpleegkunde duaal Ouderenzorg te Zuyd Hogeschool. Daarnaast won ze ook met medestudenten Birgit Franssen en Swen Wetzels de prijs voor beste scriptie binnen de opleiding. Op dit moment werkt ze als wijkverpleegkundige bij Zuyderland, waar ze ook haar contract had tijdens de opleiding. 

“Ik heb ervoor gekozen om bij Zuyderland te blijven, omdat ik heel erg tevreden ben over de betrokkenheid, begeleiding en ondersteuning vanuit Zuyderland tijdens het duaaltraject. Bovendien heeft Zuyderland heel erg zijn best gedaan om na mijn afstuderen een plek voor me te vinden waar ik kan doen wat ik op dit moment het leukste vind en waar ik me verder kan ontwikkelen als HBO-verpleegkundige. 

Als HBO-verpleegkundige binnen de ouderenzorg voer je natuurlijk verpleegtechnische handelingen uit, maar je hebt vooral een coördinerende en regisserende rol. Ook fungeer je als coach voor collega's en voor studenten. Dit betekent overigens niet dat je als HBO'er nooit 'aan het bed' staat en dat is naar mijn mening alleen maar goed, omdat je hierdoor blijft ervaren wat er bij collega's en bij cliënten speelt.

Ouderenzorg is veel dynamischer dan ik van tevoren had kunnen bedenken. De zorg voor ouderen wordt steeds complexer. De casuïstiek die je tegenkomt wordt steeds complexer, niet alleen omdat steeds meer mensen te maken hebben met multi-morbiditeit, maar bijvoorbeeld ook vanwege sociale of financiële kwetsbaarheid. Ik vind het heel uitdagend om dan alles te coördineren.  Het is mooi dat je cliënten vaak begeleidt tot het einde van het leven en je ze daardoor echt goed leert kennen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in het ziekenhuis, waar je cliënten maar even ziet. Ook werk je binnen de ouderenzorg samen met veel andere disciplines en dat is niet alleen heel uitdagend, maar ook leerzaam. Het werken in de ouderenzorg is naar mijn mening bovendien heel erg dankbaar. Ouderen zijn vaak oprecht blij en dankbaar voor de zorg die ze krijgen en dat geeft heel veel voldoening. Werken in de ouderenzorg is dus echt een aanrader. 

Door het volgen van de duale HBO-V ouderenzorg kan ik als beginnend wijkverpleegkundige al grotendeels zelfstandig functioneren. Je brengt theorie gelijk in de praktijk. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik nog steeds veel moet leren en dat ik nog steeds regelmatig situaties tegenkom waarin ik het prettig vind om te kunnen overleggen met meer ervaren collega's. 

Daarnaast heeft het volgen van een (duaal)traject binnen dezelfde organisatie als voordeel dat je je steeds verder kunt verdiepen in de rol van de HBO-verpleegkundige in plaats van dat je steeds weer bij het begin moet beginnen. In de reguliere opleiding is er tijdens de stages minder tijd voor verdieping omdat je voor een relatief korte periode bij telkens een andere organisatie werkzaam bent. Door bij één organisatie werkzaam te zijn denk ik dat mijn kwaliteiten en competenties als wijkverpleegkundige/HBO-verpleegkundige in de ouderenzorg verder ontwikkeld zijn dan wanneer ik de reguliere variant had gevolgd.”

Tijdens de opleiding schreef Joyce samen met Swen Wetzels en Birgit Franssen de scriptie: 'De dood nadert; ik leef tot het einde! Advance care planning (ACP) in de wijkgerichte zorg.' 

Ze onderzochten op welke wijze advance care planning door de HBO-verpleegkundige kan worden geïntegreerd in het verpleegkundig zorgproces om de kwaliteit van leven van thuiszorgcliënten in de palliatieve fase te optimaliseren. Uit het onderzoek is gebleken dat er bepaalde tools zijn waarmee ACP kan worden geïntegreerd, maar dat er in de praktijk nog veel verbeterd moet worden voordat ACP daadwerkelijk kan worden toegepast. Zo beschikten de betrokken teams over te weinig kennis en vaardigheden, verliep de samenwerking met de huisarts in de palliatieve fase vaak niet efficiënt en werden gemaakte afspraken omtrent de wensen en behoeften van de cliënt vaak niet duidelijk vastgelegd. De scriptie is binnenkort in te zien op de HBO-kennisbank. Voor deze scriptie wonnen ze ‘Beste bachelorthesis van de opleiding HBO-V’ (zie foto).

Het duaal programma Ouderenzorg is bedoeld voor reguliere studenten die vanaf het 3e en 4e leerjaar van de opleiding hbo Verpleegkunde kunnen kiezen voor de duaal variant. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL). Dit is een voltijdse opleiding waarbij de studenten in beide jaren vier dagen in de praktijk werken en leren

Lees ook het artikel van Moyra Plum en Swen Wetzels over de duale HBO-V ouderenzorg opleiding in het AWO-ZL jaarverslag.