Award voor COVID-19 onderzoek AWO-L

28 April 2021

Onderzoekers van de AWO-L hebben een Award ontvangen van het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift JAMDA voor een artikel dat zij in 2020 hebben geschreven over de impact van COVID-19 in verpleeghuizen, getiteld “Allowing Visitors Back in the Nursing Home During the COVID-19 Crisis: A Dutch National Study Into First Experiences and Impact on Well-Being”. Het wetenschappelijk artikel blijkt het meest gedownloade publicatie van JAMDA in 2020. 

Het artikel heeft de meeste impact gegeneerd op beleid en praktijk. Het is tevens het meest gedownloade JAMDA artikel in relatie tot COVID-19 in 2020 en het meest gedeeld op social media. Het artikel heeft geleid tot veel verzoeken aan de AWO-L onderzoekers voor presentaties op internationale webinars en samenwerking met internationale wetenschappers. 

Het artikel beschrijft de resultaten van de monitor naar de impact van COVID-19 in Nederlandse verpleeghuizen.

De monitor, waarin onderzoekers van de AWO-L en UKON (Radboud UMC Nijmegen) samenwerken, heeft mede bijgedragen aan het besluit van de minister van VWS om geen algeheel bezoekverbod meer af te kondigen in verpleeghuizen. Nederland is een voorbeeld en voorloper geweest in het onderzoek binnen verpleeghuizen en het weer openen voor bezoek. In andere landen heeft dat soms veel langer geduurd en daar is toen herhaaldelijk verwezen naar ons onderzoek.

Op verzoek van het ministerie van VWS worden ook de verdere versoepelingen onderzocht. 

Het artikel lees je hier